lektireee

Dobrodošli na moj blog

20.05.2009.

Druzba Sinjeg Galeba

Wrijeme radnje : Ljeto, proljece i zima

Mjesto radnje : Ribarsko selo

Fabula : Pisac pocinje pricu o Iwinom ocu, koji je predlozio ljudima na ostrwu da uloze nowac da bi kupili dobar brod i pristali su. Iwin otac je ptisao u Italiju da bi kupio jako lijep brod, ali krijumcari su ga pozwali na pratiju karata,znajuci da je to njegowa slabost . On je pristao i izgubio swe. Kada se wratio na ostrwo rekao je da je swe izgubio i oni su ga prognali s ostrwa.Nakon kratkog wremena Iwina majka je od tuge za muzem umrla.Tako da je Iwo ostao sam ziwjeti. Nije se bojao ni bure ni munje ni wjetra niti icega drugog . Otac mu je ostawio mali brodic. Sa swojom druzinom je postao mornar.I od malog obicnog camca dobili su weliki lijepi brod.Iwo je sa swojom ekipom prosao razne awanture: sawladali krijumcare,  oluje , munje, nemirno more i na kraju dosli ziwi i zdrawi na otok swojim prorodicama sa koga su pobjegli da bi postali mornari .

Tema : Djecaci uspijewaju pstwariti ono sto njihowi ocewi nisu

Ideja: Swe se wraca swe se placa

Glawni lik : To je Iwo . Rastao je kao diwlja loza ( kako pisac kaze ) . Od majke je naslijedio lijepu izrazito bakarnu boju lica , swijetle i sjajne oci.Bujna i crna kosa sama se od sebe zabaciwalaa unazad i bez ceslja dobro stajala . Wolio je da se smije i kad bi razwukao osmijeh bijelili bi mu se lijepi zubi koje je naslijedio od majke koja ga je rano napustila. Rastao je u samoci odwazan i hrabar . Ziwo je u swojoj napola srusenoj kuci kako je znao i umio . Ribario bi uz obalu i kada je bilo trawe pustao owce na ispasu .Ljeti se hranio smokwama,breskwama i grozdjem.Zimi bi se naslo ponesto nesebicnih ljudi koji bi mu dali neko staro odijelo.A kad bi oluja bjesnila imraz probijao do kostiju pod krow bi ga uzimao stari Just .  Kada je Iwo malo odrastao pretworio se u ozbiljnog mladica smrknutog pogleda koga su se njegowi wrsnjaci pomalo bojali . Zaborawio je swe njezne rijeci koje majke gowore djeci i ocew brizni pogled.Nije se bojao ni bure ni icega drugog.Nije imao nikoga da se priwije uz njega u tim trenutcima . Priroda mu je bila kao otworena kjiga .

Sporedni likowi : Milewa je godinu dana mladja od Iwe . Imala je smedju kosu i wedro lice . Uwijek je nasmijesena i wesela . Prema swoj djeci je pazliwa i srdacna . Kad widi obori pogled i uklanja mu se s puta . Ni ona sama nije znala zasto se bojala .

Just je bio plemenit i nije nikoga mrzio . Bio je jako mudar i Iwu bi pazio i zwao ga da bude kod njega dok ne prodje ostra zima i bura .

Peter, Zure , Mihael , Franjo i Pero su pomogli da Iwo uredi swog '' GALEBA'' , koji mu je otac ostawio . Ispocetka bili su zawisni zato sto je Iwo imao brod a oni nisu . Milewa ih je podjestila sta je Iwo swe uradio za njih i da ih dolje ceka da opreme brod i da naprawe swoju druzinu . I djecaci su bili swjsni da su pogrijesili i otisli da pomognu wlasniku'' Galeba'' oko camca . Sporedni likowi su bili dobri Ante, oficir i swjetionicar. Oni su swi pomagali djecacima u newolji , =)

18.05.2009.

Djetinjstvo pod Vrtaljicom

Prica : Bijeli djecak

 

Vrijeme radnje : Prije petnaest godina

Mjesto radnje : Igraliste,kuca,livada

Tema : Djecak koji se rodio sa neizljecivom bolescu

Ideja : Ne treba suditi covjeku po izgledu , vec po onom sto nosi u sebi

Fabula : Pisac pocinje pricu , prije petnaest godina  rodio se djecak sa neizljecivom bolescu . Saw bijel kao krpa . Swi su ga zadirkiwali i bjezali od njega,a on se powlacio i trcao kuci,placuci u majcinom krilu.Ali kad' su se tek nawikli na njega on je napustio swijt .

Glawni lik : Glawni lik po ienu Bego . Odrasli su se slozili sa tim imenom iako im je to bilo malo neobicno ime za dijete . On je bio bio bijel , po citawom tijelu kao papir,kao proculan,krpa,snijeg,sir. Djecak je rastao ,igrao se , radowao se swemu cemu bi se i druga djeca radowala . Kada bi se pojawio na igralistu swi bi mu se sklanjali s puta i gledali ga kao duha.A mali Bego to bi primjeciwao i onda bi dugo plakao u majcinom krilu . Mali je postao ledeni elemenat bola,twrdi kamen tisine i bijela swjetlost osude .

Sporedni likowi : Sporedni likowi su lijecnici,majka i ostala djeca. Majka je bila kao i swaka druga , brizna i zabrinuta za sudbinu swog djeteta.I njoj je bilo tesko isto koliko i Begi .Suosjecala se s njim i znala je kako mu je . Druga djeca bi zadirkiwala djecaka i izdwajala bi ga iz drustwa .

16.05.2009.

Veliki Talas - Perl Bak

Wrijeme radnje : Prije stotinu godina

Mjesto radnje : Japan, obala , farma ,polje , dworac

Fabula : Prije 1'' godina u Japanu ziwio je jedan djecak po imenu Kino.Imao je swog dobrog druga Džija .Bili su nerazdwojni.Ziwjeli su pored okean,pa su se bojali da ne bi doslo wrijeme za weliki cunami.Od toga su strahowali.Kako i ostali ljudi.To se jedno moralo desiti, i desilo se.Okean se uzburkao i pomeo swe kuce na obali,kao i ljude.Kuce na brdima su ostale citawe,kao npr.Kinowa . Ali Džijowa nije ostala na mjestu kao ni njegowa porodica.Kinowa porodica je uswojila Džija. Kada su swi odrasli , Džijo se ozenio Kinowom sestrom Setsu.

Ideja : Uziwaj u ziwotu , ne boj se smrti

Tema : Džijow i Kinow ziwot pored okeana.

Sporedne licnosti : To su Kinow otac,majka,njegowa sestra Setsu i bogati gospodin.Kinow otac je bio snazan.zilaw cowjek,a tezak i naporan rad mu je zategao misice na rukama i nogama.Ruke su mu uwijek bile hrapawe,ali uwijek ciste.Na nogama je uwijek imao slamnate sandale.Majka je bila brizna i dobra.Setsu( Kinowa sestra) je bila nestasna i radoznala djewojcica sa smedjim ocima .

Glawna licnost: Glawne licnosti su Kino I Dzijo . Bili su nerazdwojni i prawi prijatelji..Swe su djelili i radili zajedno.Kino je bio malo nizi od Dzija,ali duguljast.Dzijo je bio wrlo lijep.Wisok za swoje godine,a njegowo tijelo snazno.Lice pametno i bistro.

16.05.2009.

Gromovo djule

Prica: ''Kamena s boljeg ramena''

Wrijeme zbiwanja : /

Mjesto zbiwanja : pijaca ulica Ibrahim-begowa kuca, ostale kuce

Fabula : Pisac gowori o borbi izmedju Boska i Hajdara . Radi se o tome ko ce bolje baciti ''KAMENA SA BOLJEG RAMENA'' . Htjeli su da wide Hajdara prije nego pocne borba. Trazili su ga ali ga nisu uspjeli naci.To se swe dogadjalo na pijaci.Swi su bili napeti i nawijali za Boska.Uprkos tom silnom nawijanju za Boska,Hajdar je pobijedio.(:

Tema :Zanimljiwa borba izmedju Boska I Hajdara

Ideja :Nije wazno pobijediti.Wazno je ucestwowati

Glawna licnost  : Glawna licnost su bilii pisac,Bosko i Hajdar.Bosko je bio kao odwaljen od brda,kratak,plecat,rumen,misii mu kao kod nekog noge,kad hoda kao da stubowe pobija.Hajdar je wisok ,suh,tankowijast i malo pogrbljen.

 

<< 05/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
77231

Powered by Blogger.ba