lektireee

Dobrodošli na moj blog

16.05.2009.

Veliki Talas - Perl Bak

Wrijeme radnje : Prije stotinu godina

Mjesto radnje : Japan, obala , farma ,polje , dworac

Fabula : Prije 1'' godina u Japanu ziwio je jedan djecak po imenu Kino.Imao je swog dobrog druga Džija .Bili su nerazdwojni.Ziwjeli su pored okean,pa su se bojali da ne bi doslo wrijeme za weliki cunami.Od toga su strahowali.Kako i ostali ljudi.To se jedno moralo desiti, i desilo se.Okean se uzburkao i pomeo swe kuce na obali,kao i ljude.Kuce na brdima su ostale citawe,kao npr.Kinowa . Ali Džijowa nije ostala na mjestu kao ni njegowa porodica.Kinowa porodica je uswojila Džija. Kada su swi odrasli , Džijo se ozenio Kinowom sestrom Setsu.

Ideja : Uziwaj u ziwotu , ne boj se smrti

Tema : Džijow i Kinow ziwot pored okeana.

Sporedne licnosti : To su Kinow otac,majka,njegowa sestra Setsu i bogati gospodin.Kinow otac je bio snazan.zilaw cowjek,a tezak i naporan rad mu je zategao misice na rukama i nogama.Ruke su mu uwijek bile hrapawe,ali uwijek ciste.Na nogama je uwijek imao slamnate sandale.Majka je bila brizna i dobra.Setsu( Kinowa sestra) je bila nestasna i radoznala djewojcica sa smedjim ocima .

Glawna licnost: Glawne licnosti su Kino I Dzijo . Bili su nerazdwojni i prawi prijatelji..Swe su djelili i radili zajedno.Kino je bio malo nizi od Dzija,ali duguljast.Dzijo je bio wrlo lijep.Wisok za swoje godine,a njegowo tijelo snazno.Lice pametno i bistro.

16.05.2009.

Gromovo djule

Prica: ''Kamena s boljeg ramena''

Wrijeme zbiwanja : /

Mjesto zbiwanja : pijaca ulica Ibrahim-begowa kuca, ostale kuce

Fabula : Pisac gowori o borbi izmedju Boska i Hajdara . Radi se o tome ko ce bolje baciti ''KAMENA SA BOLJEG RAMENA'' . Htjeli su da wide Hajdara prije nego pocne borba. Trazili su ga ali ga nisu uspjeli naci.To se swe dogadjalo na pijaci.Swi su bili napeti i nawijali za Boska.Uprkos tom silnom nawijanju za Boska,Hajdar je pobijedio.(:

Tema :Zanimljiwa borba izmedju Boska I Hajdara

Ideja :Nije wazno pobijediti.Wazno je ucestwowati

Glawna licnost  : Glawna licnost su bilii pisac,Bosko i Hajdar.Bosko je bio kao odwaljen od brda,kratak,plecat,rumen,misii mu kao kod nekog noge,kad hoda kao da stubowe pobija.Hajdar je wisok ,suh,tankowijast i malo pogrbljen.

 

<< 05/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
77231

Powered by Blogger.ba