lektireee

Dobrodošli na moj blog

20.05.2009.

Druzba Sinjeg Galeba

Wrijeme radnje : Ljeto, proljece i zima

Mjesto radnje : Ribarsko selo

Fabula : Pisac pocinje pricu o Iwinom ocu, koji je predlozio ljudima na ostrwu da uloze nowac da bi kupili dobar brod i pristali su. Iwin otac je ptisao u Italiju da bi kupio jako lijep brod, ali krijumcari su ga pozwali na pratiju karata,znajuci da je to njegowa slabost . On je pristao i izgubio swe. Kada se wratio na ostrwo rekao je da je swe izgubio i oni su ga prognali s ostrwa.Nakon kratkog wremena Iwina majka je od tuge za muzem umrla.Tako da je Iwo ostao sam ziwjeti. Nije se bojao ni bure ni munje ni wjetra niti icega drugog . Otac mu je ostawio mali brodic. Sa swojom druzinom je postao mornar.I od malog obicnog camca dobili su weliki lijepi brod.Iwo je sa swojom ekipom prosao razne awanture: sawladali krijumcare,  oluje , munje, nemirno more i na kraju dosli ziwi i zdrawi na otok swojim prorodicama sa koga su pobjegli da bi postali mornari .

Tema : Djecaci uspijewaju pstwariti ono sto njihowi ocewi nisu

Ideja: Swe se wraca swe se placa

Glawni lik : To je Iwo . Rastao je kao diwlja loza ( kako pisac kaze ) . Od majke je naslijedio lijepu izrazito bakarnu boju lica , swijetle i sjajne oci.Bujna i crna kosa sama se od sebe zabaciwalaa unazad i bez ceslja dobro stajala . Wolio je da se smije i kad bi razwukao osmijeh bijelili bi mu se lijepi zubi koje je naslijedio od majke koja ga je rano napustila. Rastao je u samoci odwazan i hrabar . Ziwo je u swojoj napola srusenoj kuci kako je znao i umio . Ribario bi uz obalu i kada je bilo trawe pustao owce na ispasu .Ljeti se hranio smokwama,breskwama i grozdjem.Zimi bi se naslo ponesto nesebicnih ljudi koji bi mu dali neko staro odijelo.A kad bi oluja bjesnila imraz probijao do kostiju pod krow bi ga uzimao stari Just .  Kada je Iwo malo odrastao pretworio se u ozbiljnog mladica smrknutog pogleda koga su se njegowi wrsnjaci pomalo bojali . Zaborawio je swe njezne rijeci koje majke gowore djeci i ocew brizni pogled.Nije se bojao ni bure ni icega drugog.Nije imao nikoga da se priwije uz njega u tim trenutcima . Priroda mu je bila kao otworena kjiga .

Sporedni likowi : Milewa je godinu dana mladja od Iwe . Imala je smedju kosu i wedro lice . Uwijek je nasmijesena i wesela . Prema swoj djeci je pazliwa i srdacna . Kad widi obori pogled i uklanja mu se s puta . Ni ona sama nije znala zasto se bojala .

Just je bio plemenit i nije nikoga mrzio . Bio je jako mudar i Iwu bi pazio i zwao ga da bude kod njega dok ne prodje ostra zima i bura .

Peter, Zure , Mihael , Franjo i Pero su pomogli da Iwo uredi swog '' GALEBA'' , koji mu je otac ostawio . Ispocetka bili su zawisni zato sto je Iwo imao brod a oni nisu . Milewa ih je podjestila sta je Iwo swe uradio za njih i da ih dolje ceka da opreme brod i da naprawe swoju druzinu . I djecaci su bili swjsni da su pogrijesili i otisli da pomognu wlasniku'' Galeba'' oko camca . Sporedni likowi su bili dobri Ante, oficir i swjetionicar. Oni su swi pomagali djecacima u newolji , =)

<< 05/2009 >>
nedponutosricetpetsub
0102
03040506070809
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31


MOJI LINKOVI

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
77231

Powered by Blogger.ba